T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ORDU / ÜNYE - Mehmet Necati Vidinli Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Gemi Yapımı

    Gemi Yapım Alanı Gemi yapımı alanı önemli bir istihdam potansiyeli yaratan ağır sanayi dallarından biridir. Bunun nedeni emek yoğunluklu bir alan olmasıdır. Bu alandaki teknoloji ne kadar ilerlerse ilerlesin insan unsuru her zaman ön planda olacaktır. Ham madde ve yedek parça açısından çok zengin bir alan olduğu için yan sanayisi geniştir. Gemi yapımında kullanılan teknoloji sürekli gelişim gösterir, bu da teknoloji transferini cazip kılar. Ülkemizde gemi yapımı alanına önemli yatırımlar yapılmıştır ve yeni faaliyetler de devam etmektedir. Bu gelişmeler sayesinde üretim, bakım ve onarım işlerindeki performans daha da artacaktır. Dolayısıyla alandaki istihdam kapasitesi de genişleyecektir. Doğrudan gemi yapımında çalışan kişilerin yanı sıra yan sanayi iş kollarında da istihdam olanakları ortaya çıkacaktır.Gemi inşa teknisyeni; büyük tonajlı yük ve yolcu gemileri, tanker vb. deniz taşıtlarının tasarım, üretim, çizim, montaj, bakım onarım ve kalite kontrol görevlerini hazırlayıp uygulayan, tüm bu aşamalarda mühendis ve teknikerlere yardımcı olan meslek elemanıdır. İş hayatında başarılı olmak isteyen bir gemi inşaat teknisyeni meslekî gelişimine katkı sağlayacak etkinliklerde yer almalıdır.
    Eğitim ve Kariyer İmkânları Gemi inşa teknisyenliği ile ilgili meslekî eğitimin ilk ayağını denizcilik meslek liseleri oluşturur. Bu eğitim 2005–2006 eğitim öğretim yılından itibaren meslek liselerinin gemi inşa teknisyeni programında verilmeye başlanmıştır. Meslek liselerinin gemi inşa ve gemi yapımı bölümlerinden mezun olanlar, istedikleri takdirde ön lisans programına sınavsız geçiş yapabilirler. Ön lisans programlarını başarı ile bitirenler ÖSYM tarafından açılan Dikey Geçiş Sınavı'nda başarılı olmaları hâlinde gemi inşa mühendisliği lisans programlarına dikey geçiş yapabilirler. Çalışma Ortamı ve Koşulları Gemi inşa teknisyenleri kamuya ve özel sektöre ait açık havada tersanelerde çalışabilecekleri gibi, büro ortamında da çalışabilirler. Meslek elemanı işlerini genellikle ayakta sürdürür. Çalışırken meslektaşlarıyla, işçilerle ve gemi inşaat mühendisleriyle iletişim hâlindedir.

1.TEKNE VE YAT YAPIMI  Alınan siparişi projeye göre; iş organizasyonunu yapan, iş güvenliği önlemlerini alan, tekne malzemesini seçen, şablon-kalıp hazırlayan, yat ve tekne yapan, kontrol eden ve meslekî eğitime ilişkin faaliyetleri sürdüren nitelikli kişidir. Görevleri
· İş organizasyonu yapmak.
· Omurgayı hazırlamak.
· Baş ve kıç bodoslama yapmak.
· Posta imalatı yapmak.
· Posta montajı yapmak.
· Formalama yapmak.
· Güverte kaplamak.
· Kaplama öncesi işleri yapmak.
· Dış kaplama yapmak .
· Donanımların imalatını yapmak.
· Donanımların montajını yapmak.
· Kalite kontrolünü yapmak.
· Meslekî eğitime ilişkin faaliyetleri katılmak.

2.ÇELİK GEMİ YAPIMI

Çelik gemi yapımcısı, belirli bir süre içerisinde inşa edilecek geminin projesini okuyan, yapı elemanlarını üreten, montaj, bakım onarım ve kalite kontrol görevlerini uygulayan teknik elamandır. Büyük tonajlı yük ve yolcu gemileri, tanker ve benzerlerinin yapımı ve montajından başlayıp kullanıma hazır hale getirilmesine kadar olan işlemlerde mühendis ve teknikerlere yardımcı olan kişidir.
Görevleri

 

·İş organizasyonu yapmak

 

·Gemi projesini okumak,

 

·Malzeme kesmek,

 

·Temel tesviye işlemlerini yapmak,

 

·Gemi yapı elemanları ön imalatını yapmak,

 

·Kaynakla birleştirme işlemlerini yapmak,

 

·Gemi yapı elemanları montajını yapmak,

 

·Kalite kontrol işlemlerini yapmak,

 

·Bakım onarım işlemlerini yapmaktır.

 

 

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 27.11.2012 - Güncelleme: 09.11.2023 13:55 - Görüntülenme: 9206
  Beğen | 0  kişi beğendi